Anette Plinck

Mijn naam is Anette Plinck (1971) en mindfulness heeft mijn leven behoorlijk in positieve zin veranderd. De kennis over de kracht en helende werking van aandacht (mindfulnesstraining wordt ook wel aandachttraining genoemd) wil ik daarom graag met anderen delen.

Bij het Instituut voor Mindfulness vond ik de opleiding die aansloot bij mijn wensen: mensen van het eerste uur met veel ervaring, in rechtstreeks contact met en opgeleid bij de ‘uitvinder’ van de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training Jon Kabat-Zinn.

De huidige samenleving schreeuwt om mindfulness. Ik zie de behoefte bij leerlingen en collega’s op school. Op basis van mijn eigen ervaringen met mindfulness zie ik een enorm potentieel in de toepassing ervan.

En het is niet voor niets dat je er zoveel over hoort. Je zou dat een hype kunnen noemen. Je zou ook kunnen concluderen dat het heel goed is, dat het gewoon wérkt. En dat wordt in meer en meer onderzoeken bevestigd.

Mindfulness in het onderwijs staat –zeker in Nederland- in de kinderschoenen, en ik heb enorm veel zin om in de toekomst de mogelijkheden ervan te onderzoeken, zowel voor collega’s als voor leerlingen. In het kader daarvan heb ik een trainersopleiding gevolgd voor een methode die speciaal ontwikkeld is voor scholieren in het voortgezet onderwijs (het .b programma). Vanaf september 2016 bied ik ook de methode 'Aandacht Werkt!' van Eline Snel aan. In 2015/16 was ik actief in het bestuur van de Stichting Mentale Fitheid 2020 en sinds 2015 ook in de werkgroep onderwijs van de VMBN. Sinds 2017 bied ik ook de compassietraining (MBCL) aan. 

Na ruim vijftien jaar voor de klas als docent biologie richt ik mijn focus nu vooral op het geven van trainingen. Sinds 2014 in de regio Rotterdam/Den Haag en omgeving, en door verhuizing vanaf najaar 2020 in Steenwijk en omgeving. Ik ben gecertificeerd categorie 1 trainer en lid van de VMBN. Voor de compassietraining ben ik gecertificeerd register A trainer. Verder ben ik opgeleid tot vrijwillig stervensbegeleider bij Hospice de Liefde en studeer ik voor mijn eigen ontwikkeling bij verschillende meditatieleraren.